Wyniki badań

Topinambur źródłem inuliny dla przemysłu mleczarskiego

12.09.2023

Autor: Aleksandra Dmitrowicz

Topinambur źródłem inuliny dla przemysłu mleczarskiego

Jerusalem artichoke a source of inulin for the dairy industry

Iwona Mystkowska*, Aleksandra Dmitrowicz**, Ewa Plażuk**

Summary

Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) often referred to as Tuber Sunflower is a plant native to North America. Inulin is extracted from this plant on an industrial scale. Inulin is a water-soluble storage polysaccharide and belongs to a group of indigestible carbohydrates called fructans. Commonly, inulin is used as a prebiotic, texture modifier, fat or sugar substitute, and can have direct and indirect effects on the intestinal tract and many parts of the human body. The combination of a prebiotic and probiotic with the bifidogenic effects of inulin can play a decisive role in combating intestinal diseases. This review discusses the benefits of inulin as an additive to dairy products.

Publikacja powstała w ramach realizacji projektu „Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów”.

flagi.png

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20

O projekcie

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności.  Czytaj więcej