Autor: Aleksandra Dmitrowicz
Kierownik projektu: dr hab. Iwona Mystkowska, prof. AB
Wykonawcy projektu: dr Angelika Dadej, dr Beata Kosińska, mgr Agnieszka Panasiuk, dr Ewa Plażuk, mgr Aleksandra Dmitrowicz
Cel projektu: Przedmiotem badan jest ocena właściwości dietetycznych i leczniczych dwóch odmian bulw topinamburu uprawianego w warunkach środkowowschodniej Polski w zależności od stosowanych biostymulatorów.
Cel badań dotyczy oddziaływania biostymulatorów na wybrane elementy składu chemicznego bulw topinamburu oraz na smakowitość, ciemnienie i walory kulinarne. Przeprowadzone zostaną badania laboratoryjne w Regionalnym Centrum Badań EKO-AGRO-TECH oraz obliczenia statystyczne.
W hipotezie badawczej założono, że właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu zależą od stosowanych biostymulatorów, warunków klimatycznych i glebowych powiatu bialskiego.
Czas realizacji projektu: 2021-2023
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności. Czytaj więcej