Projekty badawcze

„Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów”

11.01.2022

Autor: Aleksandra Dmitrowicz

Kierownik projektu: dr hab. Iwona Mystkowska, prof. AB

Wykonawcy projektu: dr Angelika Dadej, dr Beata Kosińska, mgr Agnieszka Panasiuk, dr Ewa Plażuk, mgr Aleksandra Dmitrowicz

Cel projektu: Przedmiotem badan jest ocena właściwości dietetycznych i leczniczych dwóch odmian bulw topinamburu uprawianego w warunkach środkowowschodniej Polski w zależności od stosowanych biostymulatorów.

Cel badań dotyczy oddziaływania biostymulatorów na wybrane elementy składu chemicznego bulw topinamburu oraz na smakowitość, ciemnienie i walory kulinarne. Przeprowadzone zostaną badania laboratoryjne w Regionalnym Centrum Badań EKO-AGRO-TECH oraz obliczenia statystyczne.

W hipotezie badawczej założono, że właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu zależą od stosowanych biostymulatorów, warunków klimatycznych i glebowych powiatu bialskiego.

Czas realizacji projektu: 2021-2023

flagi.png

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20

O projekcie

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności.  Czytaj więcej