Autor: Aleksandra Dmitrowicz
Kierownik projektu: dr hab. Iwona Mystkowska, prof. AB
Wykonawcy projektu: dr Beata Kosińska, mgr Agnieszka Panasiuk, dr Angelika Dadej, dr Adam Szepeluk, dr Ewa Plażuk, mgr Aleksandra Dmitrowicz
Cel projektu: Przedmiotem badan jest ocena porównawcza wybranych elementów składu chemicznego w surowcach i produktach glutenowych i bezglutenowych w Polsce i na Litwie.
Cel badań dotyczy określenia i porównania stężenia mikro i makroelementów, metali ciężkich, białka i błonnika w różnych surowcach i produktach glutenowych i bezglutenowych, oraz analiza kosztów diety bezglutenowej do zwyczajowej.
Przeprowadzone zostaną badania laboratoryjne w Regionalnym Centrum Badań Eko-Agro-Tech i obliczenia statystyczne.
W hipotezie badawczej założono, że bezglutenowe zamienniki surowców i produktów zbożowych wnoszą do racji pokarmowej mniejszą zawartość białka, składników mineralnych i błonka pokarmowego w porównaniu do glutenowych. Założono, że koszt surowców i produktów bezglutenowych wzrasta w porównaniu do glutenowych.
Czas realizacji projektu: 04.2023-05.2024
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności. Czytaj więcej