Aktualności

Analiza Karotenoidów i Związków Fenolowych

19.02.2024 Warszaty

Autor: Aleksandra Dmitrowicz

19.02.2024r. w Laboratorium Analiz Biologiczno-Żywieniowych

przeprowadzono warsztaty z metod analitycznych w Chemii Żywności:

Oznaczanie Karotenoidów i Związków Fenolowych.

Celem tych zajęć było zapoznanie się z technikami oznaczania karotenoidów i związków fenolowych oraz praktyczne zastosowanie tych technik w analizie próbek żywnościowych. Na początku, krótko omówiono struktury, właściwości i funkcje karotenoidów i związków fenolowych w żywności, a także przedstawiono podstawowe metody analityczne, takich jak spektroskopia UV-Vis, spektroskopia fluorescencyjna i chromatografia, stosowane do oznaczania tych związków.

Przygotowano próbki żywnościowe do analizy, w tym ekstrakcję i oczyszczanie karotenoidów i związków fenolowych z próbek i przeprowadzono pomiar absorbancji przy różnych długościach fali za pomocą spektrofotometru UV-Vis. Na koniec omówiono wyniki analizy dyskutowano nad znaczeniem tych związków dla żywności i zdrowia.

48.png49.png

flagi.png

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20

O projekcie

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności.  Czytaj więcej