Autor: Aleksandra Dmitrowicz
19.02.2024r. w Laboratorium Analiz Biologiczno-Żywieniowych
przeprowadzono warsztaty z metod analitycznych w Chemii Żywności:
Oznaczanie Karotenoidów i Związków Fenolowych.
Celem tych zajęć było zapoznanie się z technikami oznaczania karotenoidów i związków fenolowych oraz praktyczne zastosowanie tych technik w analizie próbek żywnościowych. Na początku, krótko omówiono struktury, właściwości i funkcje karotenoidów i związków fenolowych w żywności, a także przedstawiono podstawowe metody analityczne, takich jak spektroskopia UV-Vis, spektroskopia fluorescencyjna i chromatografia, stosowane do oznaczania tych związków.
Przygotowano próbki żywnościowe do analizy, w tym ekstrakcję i oczyszczanie karotenoidów i związków fenolowych z próbek i przeprowadzono pomiar absorbancji przy różnych długościach fali za pomocą spektrofotometru UV-Vis. Na koniec omówiono wyniki analizy dyskutowano nad znaczeniem tych związków dla żywności i zdrowia.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności. Czytaj więcej